top of page

DUURZAAMHEID

​

Ik probeer als goudsmid ook na te denken over mijn carbon footprint en mijn werk steeds “groener” en “eerlijker” te maken, waar ik dat kan. Het zijn soms kleine verbeteringen die ik doorvoer, stapje voor stapje wordt mijn atelier steeds milieuvriendelijker en eerlijker. Wat voor dingen doe ik dan precies? Dat ga ik hieronder uitleggen!

Malou Paul Logo Nieuw rechthoek.png
malou-2-1.jpg

Allereerst: materialen!

Het goud wat er in Nederland te koop is voor goudsmeden bij de groothandels, is gelukkig zo goed als allemaal gerecycled goud. Dat is dus al een enorm pluspunt! Daarnaast maak ik ook veel sieraden in opdracht van oud goud. Dit goud is afkomstig van oude sieraden (zoals trouwringen) die meegebracht worden, waar ik iets nieuws van maak. Het kan zijn dat ik het oorspronkelijke sieraad deels in tact laat, het kan ook zijn dat ik het helemaal omsmelt tot iets nieuws, net wat je wil!

​

Sinds kort maak ik ook gebruik van gerecupereerde diamanten. Dit zijn diamanten die afkomstig zijn uit oude sieraden. De diamanten worden gecontroleerd op echtheid, kwaliteit en of het natuurlijke diamanten zijn. Eigenlijk dus gerecyclede diamanten! Omdat diamanten de hardste edelstenen zijn die er bestaan, slijten die eigenlijk niet. De gerecyclede diamanten worden daar dan ook op gecontroleerd: stenen met slijtage of breukjes komen niet door de keuring. De stenen die van goede kwaliteit zijn, zijn nog net zo mooi van kwaliteit als op het moment dat ze net geslepen waren. Een bijkomstig voordeel is dat de gerecupereerde diamanten ook nog eens iets gunstiger geprijsd zijn dan nieuwe diamanten, dus win-win!

​

Door de jaren heen heb ik heel wat edelstenen verzameld om ooit eens te gebruiken in mijn sieraden. Van sommige stenen weet ik (deels) waar ze vandaan komen, omdat ik ze bijvoorbeeld bij een edelsteenslijper in India heb gekocht. Van andere stenen kan ik dat niet meer achterhalen. Omdat het ook zonde is van de materialen/grondstoffen om deze stenen niet te gebruiken, ga ik ze niet ongebruikt in mijn archief laten verstoffen. Deze stenen zal ik dus wel gebruiken, maar mijn streven is om geen stenen meer te kopen waarvan ik niet zou kunnen achterhalen waar ze vandaan komen. Mocht je dus graag meer willen weten over een bepaalde steen in een sieraad: neem even contact met me op!

​

Verpakkingen:

De sieraden die ik verkoop verpak ik in een sieradendoosje. De nieuwe doosjes die ik besteld heb zijn gemaakt van karton en papier met een FSC keurmerk. Ook het vloeipapier wat ik gebruik om de sieraden op hun plek te houden in de doosjes, of om de doosjes mee in te pakken, heeft een FSC keurmerk.

 

Om de sieraden te versturen hergebruik ik zoveel mogelijk verpakkingen die ik zelf ontvangen heb. Mijn zolder is een opslag geworden voor kleine, lege kartonnen doosjes die allemaal niet in elkaar passen.

 

Ook het papier wat andere winkels als opvulling gebruiken voor het opvullen van hun verzenddozen vouw ik netjes op en bewaar ik, om zelf weer te gebruiken.

 

Ook hier geldt weer: ooit heb ik nieuwe kartonnen dozen gekocht, omdat ik veel mokken verkocht en verstuurde.

Een deel van deze dozen heb ik nog, dus ook die zal ik nog gebruiken. Dus het kan zijn dat je je sieraad in een nieuwe doos ontvangt, als dat de beste oplossing is die voor handen is.

 

Het liefst gebruikt ik papier tape om de dozen dicht te plakken, maar deze tape wil niet altijd goed hechten op alle ondergronden. Omdat ik natuurlijk wel wil dat mijn sieraden netjes aankomen, zal ik dus soms toch voor de zekerheid moeten kiezen voor plastic plakband.

​

In het atelier:

Voor het maken van sieraden hebben we niet alleen de materialen en grondstoffen nodig waar een sieraad van gemaakt is, maar ook gereedschappen om het sieraad te maken, of andere materialen voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de sieraden.

 

Er worden veel chemicaliën gebruikt in een goudsmid atelier, om bijvoorbeeld te solderen, sieraden schoon te maken of om te etsen. Ik probeer waar ik kan een milieuvriendelijk alternatief te vinden voor deze chemicaliën. Het boek “Eco Jewelry Handbook” is daar een grote hulp bij geweest! Hier heb ik niet alleen tips uit gehaald die beter zijn voor het milieu, maar ook beter voor mijn eigen gezondheid. Dus ook hier weer: win-win!

​

Er is een soort “Elephant in the Room” als het gaat om goudsmeden en het “sustainable” maken van je atelier. Eigenlijk wil je zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen en energie gebruiken, daarom ook het gebruik van gerecycled goud en gerecyclede diamanten.

 

Een van de grondstoffen waar ik nog geen goede milieuvriendelijke vervanger voor heb kunnen vinden, is gas. We hebben als goudsmid gas nodig om te kunnen solderen en smelten. Zonder onze branders kunnen we eigenlijk geen sieraden maken.

Om dat te compenseren laat ik jaarlijks 2 bomen planten via Trees for All.

bottom of page